Przyznam się, że od kiedy pierwszy raz upiekłam pizzę na zakwasie, zrezygnowałam z przygotowywania do niej ciasta drożdżowego. Owszem czekanie na wyrastanie trwa dłużej, ale za to smak - moim zdaniem - jest o wiele lepszy. Podobnie do blatu drożdżowego - ten na zakwasie również można mrozić. W sytuacji, kiedy drożdże są towarem reglamentowanym, upieczenie tego placka na zakwasie wydaje się doskonałym rozwiązaniem. Przedstawiam zatem swój wypróbowany sposób na przygotowanie blatu do pizzy i w ten wiosenny czas proponuję podanie jej z sezonowym w naszym klimacie warzywem - szparagami.
Składniki:
Ciasto
150 g mąki typ 00
50 g zakwasu pszennego
75-85 ml wody
4 g soli
łyżka suszonego oregano
łyżka oleju
Dodatki
10 szparagów
cebula
sos pomidorowy
ok. 250 g mozzarelli
łyżka oleju lnianego
rukola lub inna świeża zielenina
- Mąkę wymieszać z solą, oregano, zakwasem i 70 ml wody. Zostawić na ok. kwadrans do autolizy.
- Zacząć wyrabiać ciasto ręką. W razie potrzeby dolać więcej wody.
- Pod koniec wyrabiania dolać olej lub oliwę. Uformować w kulę i przykryć ściereczką.
- Po ok. dwóch godzinach ponownie wyrobić ciasto.
- Po kolejnej godzinie wyjąć ciasto na papier do pieczenia i rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 1 cm.
- Zmoczyć kamień do pieczenia i wstawić do piekarnika. Włączyć go na 230 stopni C.
- Szparagi wypłukać i połamać na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić na kawałki według uznania.
- Ciasto posmarować ok. 4 łyżkami gęstego sosu pomidorowego.
- Na sosie ułożyć pokrojoną mozzarellę, na niej cebulę i kawałki szparagów. Skropić olejem lnianym.
- Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawić do niego pizzę.
- Zmniejszyć od razu temperaturę do 210 stopni C. i piec 22 minuty (pieczenie góra/dół).
- Wyjąć pizzę z piekarnika i pokroić na kawałki.
- Posypać zieleniną np. rukolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.