Bałam się, że w czasie przymusowego pobytu w domu zabraknie mi warzyw i zrobiłam spory zapas m.in. brokułów, które przygotowuję na różne sposoby. Dziś zapraszam po przepis na placki brokułowe à la kotlety mielone. Niewiele składników, a obiad jak się patrzy 😊
Składniki (na 3 porcje):
brokuł (ok. 500 g)
czerstwa bułka
łyżka pestek dyni
jajko
sól
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
olej do smażenia
- Bułkę i pestki dyni namoczyć w ok. 100 ml wody.
- Brokuła podzielić na różyczki.
- Głąba brokuła ewentualnie obrać i pokroić w kostkę.
- Kostkę brokuła i różyczki zalać dużą ilością wody i zagotować.
- Posolić i gotować brokuła do miękkości.
- Brokuła odcedzić i pozostawić na durszlaku do odparowania i ostygnięcia.
- Brokuła, pestki i bułkę zmiksować np. malaksarem.
- Do masy dodać jajko i czosnek niedźwiedzi.
- Całość dobrze wymieszać.
- Formować placki w rękach jak kotlety mielone.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki z obu stron. Przewracać dopiero wówczas, gdy skórka się podsmaży.
- Placki odkładać na ręcznik papierowy.
- Podawać np. z ziemniakami i koperkiem oraz surówką z marchwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.