sobota, 10 października 2020

Mizuna z figami, gruszką i serem pleśniowym

Późnym latem nie chcę, by zbliżała się jesień, ale gdy już przyjdzie bardzo się cieszę, że jest, bo dzięki niej w ogrodzie pojawiają się kolejne rodzaje sałat, w tym musztardowiec, rukola, radiccio i mizuna. Tę ostatnią bardzo lubię w sałatkach, które przygotowuję na kolacje. Do tego kilka jesiennych dodatków i na stół trafia pełnowartościowy posiłek.




Składniki:
mizuna (może być roszponka - 2 garście)
2 figi
pół gruszki 100 g sera z niebieską pleśnią
łyżka ziaren słonecznika
2 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka octu jabłkowego
pieprz kolorowy
sól

  1. Młode i dobrze wypłukane listki mizuny ułożyć na półmisku.
  2. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
  3. Każdą figę pokroić na 6 części.
  4. Gruszkę pokroić na dowolne kawałki.
  5. Ser pokroić na kawałki.
  6. Na mizunie rozrzucić kawałki gruszki i sera pleśniowego, a następnie ułożyć kawałki fig.
  7. Całość posypać prażonym słonecznikiem.
  8. Sałatkę skropić oliwą i octem jabłkowym, a następnie oprószyć świeżo mileonym kolorowym pieprzem i solą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.