Niedawno podawałam przepis na jagodzianki, a dziś zapraszam na kolejny typowo letni składnik - bób 😀 Jadam go pod różnymi postaciami, choć najczęściej z wody. Dziś zapraszam na wegańskie i bezglutenowe danie obiadowe z bobem w roli głównej 😀😀😋
0,5 kg bobu
6 pieczarek
cebula
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki białej gorczycy
pół łyżeczki słodkiej papryki
4 igiełki rozmarynu
2 ząbki czosnku
200 ml przecieru pomidorowego
sól
pieprz
olej do smażenia
- Nastawić wodę na gotowanie bobu. Obficie ją posolić. Wypłukany bób wrzucić na wrzątek i gotować ok. 2-3 minut od ponownego zawrzenia wody. Odcedzić.
- W czasie gotowania wody na bób pokroić pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni.
- Na patelnię dorzucić ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i paprykę.
- Gdy pieczarki i cebula zmiękną, dodać przecier pomidorowy, rozmaryn i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Poddusić ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Do sosu dodać odcedzony bób.
- Całość doprowadzić do wrzenia i podawać 😊😋
-----
Podobne:
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń