W mojej rodzinie oznaką lata jest wypad na jagody (borówki czernice), a potem pieczenie jagodzianek 😀😊😋 Chętnych na nie znajdzie się zawsze wielu, bo lubią je wszyscy niezależnie od pokolenia 😉😊 Dlatego przepis niżej powstał na kilogram mąki 😀, ale proporcje zawsze można zmienić.
Ciasto
80 g drożdży
400 ml mleka
150 g masła
1 kg mąki pszennej typ 480
200 g cukru + łyżeczka
szczypta soli
2 jajka
Kruszonka
60 g mąki
40 g zimnego masła
40 g cukru
1/4 łyżeczki kardamonu
Dodatkowo
0,5 l jagód
3 łyżeczki cukru
jajko
- Masło stopić w rondelku.
- W drugim rondelku podgrzać mleko.
- Drożdże rozkruszyć do kubka, dodać łyżeczkę cukru i 150 ml mleka. Dokładnie wymieszać i posypać łyżką mąki. Odstawić do namnożenia drożdży.
- W dużej misce wymieszać mąkę z solą, cukrem i rozbełtanymi jajkami.
- Do miski dodać namnożone drożdże i stopione masło. Wymieszać.
- Dolać resztę mleka i wyrobić na jednolitą, plastyczną masę nieklejącą się do rąk.
- Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na pół godziny.
- Ciasto lekko odgazować składając je kilka razy w kopertę. Ponownie przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- W czasie wyrastania ciasta zagnieść składniki na kruszonkę. Wstawić do lodówki.
- Przebrać jagody i wymieszać je z cukrem.
- Ciasto podzielić na 24 części. Każdą z nich rozpłaszczać na ręce i na środek wykładać po dwie łyżeczki jagód z cukrem. Brzegi ciasto skleić i całość formować w podłużną bułkę.
- Bułki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić je na 10 minut, by wyrosły.
- Piekarni nagrzać do 190 stopni C.
- Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu posypywać kruszonką.
- Piec bułki na dwie partie po 15 minut każda.
- Po upieczeniu wykładać na kratkę do studzenia.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.