Sernićki poznałam kilka lat temu podczas podróży do Lwowa. W hotelu serwowano je na śniadanie. Tak mi wtedy posmakowały, że od tamtej pory przygotowuję je w swojej kuchni. Okazuje się, że te słodkie placuszki znane są również w Polsce pod nazwą serniczki lub syrniki.
250 g półtłustego twarogu (kupuję tzw. klinek)
jajko
1,5 łyżki mąki ryżowej (może być też mąka z manioku)
łyżka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
olej do smażenia
- W misce umieścić twaróg, jajko, łyżkę mąki ryżowej, cukry i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, rozgniatając ser widelcem.
- Masę uklepać i podzielić na 4 części.
- Każdą z części uformować w okrągły placuszek o wysokości ok. 1-1,5 cm i obtaczać w reszcie mąki.
- Smażyć na średnio rozgrzanym oleju. Powinno być go niewiele.
- Serwować gorące.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.