Pieczenie warzywne to moje ulubione składniki codziennych kanapek. W czasie urlopu nie mogło ich zabraknąć, zwłaszcza że chętnie sięgał po nie zatwardziały mięsożerca 😊😋 A że cukinia w warzywniku rosła jak szalona, pieczenie okazały się świetnym sposobem na ich bieżące spożywanie.
1 kg cukinii
150 ml czerwonej soczewicy
300 ml ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
duża cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 jajka
3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki suszonego cząbru lub łyżka świeżego
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
4 łyżki oleju do smażenia
- Soczewicę dobrze wypłukać w kilku wodach. Zalać 250 ml wody i gotować do zniknięcia płynu. Odstawić do ostygnięcia.
- W czasie gotowania soczewicy zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Posypać łyżeczką soli, wymieszać i umieścić na durszlaku, by sok odciekł.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oleju.
- Piekarnik nagrzać do 210 st. C.
- W misce wymieszać odciśniętą cukinię, kaszę lub bułkę, soczewicę, cebulę razem z olejem, czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę mannę, jajka i resztę przypraw (świeże zioła posiekać na drobno). Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 10 minut w 210 st. C., a potem 60 minut w 190 st. C.
- Pieczeń w foremce wyjąć na kratkę.
- Po 15 minut pieczeń wyjąć z foremki. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i wtedy dopiero pozbyć się papieru.
- Przechowywać w lodówce.
-----
Podobne:
W spisie składników jest bułka tarta a opisie wykonania kasza manna. Rozumiem, że można je używać wymiennie.
OdpowiedzUsuńA jakie wymiary ma keksówka?
Dziękuję za konstruktywny komentarz :)
UsuńWymiary uzupełniłam - to musi być długa keksówka.
Faktycznie można zamieniać bułkę tartą na kaszę mannę, przy czym w pierwszym wypadku skórka jest bardziej chrupiąca.
Dziękuję :). Pieczeń wygląda tak apetycznie, że nie będę długo zwlekać i też ją zrobię :).
OdpowiedzUsuń