niedziela, 29 marca 2015

Roladki z kurczaka z surówką z selera

Wciąż jestem w transie dość aktywnego weekendu. W ciągu dwóch ostatnich dni mocno wytężałam umysł, więc dziś postanowiłam odreagować fizycznie w czasie przygotowywania obiadu. A że dziś niedziela palmowa, pomyślałam o podaniu na talerzu wielu różnych smaków. Doskonałym rozwiązaniem są roladki, które są większym wyzwaniem i przy których jest więcej pracy w porównaniu do kotletów. Smaki, które wybrałam, wynikają z zużywania różnych przetworów z ubiegłego roku. W ten sposób powoli przygotowuję słoiki na przetwory tegoroczne.




Składniki (na 4 porcje):



Roladki
podwójna pierś kurczaka
marynowany kabaczek pokrojony w słupki (mogą być korniszony)
4 słupki sera (u mnie mozzarella)
mała cebula pokrojona w grube piórka
grzybki marynowane
sól himalajska z przyprawami azjatyckimi
kozieradka
pieprz kolorowy
olej do smażenia
ewentualnie: sznurek do żywności

  1. Piersi podzielić na 4 części.
  2. Każdą rozbić tłuczkiem, a potem posypać z jednej strony solą himalajską i kozieradką.
  3. Na jednym z węższych końców układać słupki sera, cebuli i kabaczka oraz 2-3 grzybki.
  4. Zwinąć pierś w roladkę. Jeśli roladka źle się zwija, związać ją w kilku miejscach sznurkiem.
  5. Oprószyć roladki mielonym pieprzem.
  6. Smażyć roladki na rozgrzanym oleju z różnych stron.
  7. Przełożyć do naczynia do gotowania na parze. Ustawić nad garnkiem z niewielką ilością wody lub właśnie gotowaną potrawą (jeśli oczywiście sok z roladek nie będzie przeszkadzał w smaku tej potrawy).
 
 8. Przygotować surówkę:



Surówka z selera
5 łodyg selera naciowego
duże jabłko
cytryna
łyżeczka miodu
2-3 łyżki oliwy extra virgin

Seler obrać i pokroić w drobną kostkę.
Jabłko obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić miąższ w kostkę podobną wielkością do kostki selera.
Składniki surówki pokropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodać miód i oliwę. Wymieszać.

 
Roladki podawać z surówką.



Zawijamy. Rolady drobiowe
http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2015/03/w-krainie-miodem-pynacej-akcja-kulinarna.htmlW krainie miodem płynącej... (edycja 1)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.