Wciąż jestem w transie dość aktywnego weekendu. W ciągu dwóch ostatnich dni mocno wytężałam umysł, więc dziś postanowiłam odreagować fizycznie w czasie przygotowywania obiadu. A że dziś niedziela palmowa, pomyślałam o podaniu na talerzu wielu różnych smaków. Doskonałym rozwiązaniem są roladki, które są większym wyzwaniem i przy których jest więcej pracy w porównaniu do kotletów. Smaki, które wybrałam, wynikają z zużywania różnych przetworów z ubiegłego roku. W ten sposób powoli przygotowuję słoiki na przetwory tegoroczne.
Składniki (na 4 porcje):
Roladki
podwójna pierś kurczaka
marynowany kabaczek pokrojony w słupki (mogą być korniszony)
4 słupki sera (u mnie mozzarella)
mała cebula pokrojona w grube piórka
grzybki marynowane
sól himalajska z przyprawami azjatyckimi
kozieradka
pieprz kolorowy
olej do smażenia
ewentualnie: sznurek do żywności
- Piersi podzielić na 4 części.
- Każdą rozbić tłuczkiem, a potem posypać z jednej strony solą himalajską i kozieradką.
- Na jednym z węższych końców układać słupki sera, cebuli i kabaczka oraz 2-3 grzybki.
- Zwinąć pierś w roladkę. Jeśli roladka źle się zwija, związać ją w kilku miejscach sznurkiem.
- Oprószyć roladki mielonym pieprzem.
- Smażyć roladki na rozgrzanym oleju z różnych stron.
- Przełożyć do naczynia do gotowania na parze. Ustawić nad garnkiem z niewielką ilością wody lub właśnie gotowaną potrawą (jeśli oczywiście sok z roladek nie będzie przeszkadzał w smaku tej potrawy).
8. Przygotować surówkę:
Surówka z selera
5 łodyg selera naciowego
duże jabłko
cytryna
łyżeczka miodu
2-3 łyżki oliwy extra virgin
Seler obrać i pokroić w drobną kostkę.
Jabłko obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić miąższ w kostkę podobną wielkością do kostki selera.
Składniki surówki pokropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodać miód i oliwę. Wymieszać.
Roladki podawać z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.