czwartek, 8 października 2015

Pasta do chleba z makreli i rzodkwi

Tę pastę pamiętam z kanapek, które jadałam w poprzedniej firmie. Jest wyrazista w smaku i idealna na jesień, gdy rzodkwi pod dostatkiem.




Składniki:


wędzona makrela
biała rzodkiew, np. odmiany Sopel Lodu
3-4 łyżki dobrej oliwy
  1. Makrelę obrać ze skóry, usunąć wszystkie ości i rozdrobnić widelcem. Jeśli chcecie zrobić tej pasty trochę tylko, polecam wykorzystanie mięsa przy ogonie, a nie przy skrzelach. Ości jest tam mniej i łatwo odchodzą razem z kręgosłupem.
  2. Rzodkiew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce.
  3. Połączyć makrelę z rzodkwią.
  4. Wymieszać, stopniowo dolewając oliwę.
Pasta jest najsmaczniejsza zaraz po zrobieniu.
Podawać na chlebie, np. na wodzie z ogórków kiszonych, z dodatkiem chili, pomidorów, natki pietruszki itp.


-----------
Podobne:
Hummus z czosnkiem niedźwiedzim
Pasta jajeczna z porami
Sałata z makrelą

 



Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.