piątek, 2 października 2015

Jajecznica z grzybami

Uwielbiam zbierać grzyby :) Jeść je też lubię :) Nienawidzę natomiast ich obierania, szczególnie jesienią, gdy są wilgotne od porannej rosy, a w domu podczas oczyszczania lepią się do rąk. Jednak smak leśnych grzybów jest dla mnie nie do przecenienia, więc siadam pokornie i czyszczę wytrwale. Dla podratowania humoru włączam muzykę, którą lubię, najlepiej coś szybkiego i kolejne grzyby lądują w garnku, durszlaku i na sitku do suszenia. A co potem? O, potem to już pełna dowolność i urzeczywistnienie swojej fantazji :) Dziś smak dzieciństwa - jajecznica z grzybami.




Składniki (na 1 porcję):


3-4 łyżki rozdrobnionych ugotowanych grzybów
2 jajka
cebula
sól (jeśli grzyby nie były wcześniej solone)
łyżka oleju do smażenia

  1. Grzyby wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć.
  2. Cebulę w tym czasie obrać i pokroić w kostkę.
  3. Dorzucić do grzybów cebulę i trzymać na palniku tak długo, by się zeszkliła, ale nie przysmażyła.
  4. Wbić na patelnię jajka.
  5. Wymieszać całość nad palnikiem, by jajko się ścięło, ale nie wysuszyło.
  6. Podawać gorące np. z sałatką z pomidorów.
-----------
Podobne:

Seler naciowy w tempurze
Jajecznica z pieczarkami
Omlet ze szparagami

Na grzyby 2015



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.