sobota, 10 października 2015

Królik z pieczonymi kasztanami

Królicze mięso często wykorzystuje się w kuchniach hiszpańskiej i francuskiej. Udało mi się kupić kasztany jadalne, wiec postanowiłam połączyć królika właśnie z nimi. Ale wino francuskie zamieniłam na polski cydr.




Składniki:


noga pieczonego królika
100 ml cydru
8 kasztanów jadalnych
kilka liści sałaty


  1. Kasztany naciąć na krzyż i wrzucić na blachę.
  2. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  3. Królika włożyć do rondla razem z sosem z pieczenia. Dolać cydr.
  4. Podgrzać mięso do odparowania alkoholu.
  5. Obrać kasztany z łupin, gdy są jeszcze ciepłe (wtedy najłatwiej je wyjąć) za pomocą sztywnego noża np. obiadowego od kompletu.
  6. Podawać królika z kasztanami, odrobiną sosu i sałatą.

Resztę kasztanów wykorzystam wkrótce ;)

-----------
Podobne:

Królik z sosem z całych pieczarek
Królik z marchewką
Pieczony królik












Francja od kuchni - konkurs!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.