niedziela, 18 października 2015

Francuska zupa cebulowa

Przepis na nią dostałam wiele lat temu. Przypomniałam sobie o niej na tygodniu, gdy popsuła się pogoda i naszła mnie ochota na coś rozgrzewającego. Najlepiej smakuje następnego dnia, ale nie polecam jej robić na zapas ze względu na wątrobę i efekty gazowe.




Składniki:



600 g cebuli (masa przed obraniem)
spory ziemniak
pół główki czosnku
pół łyżeczki suszonego tymianku
sól
pieprz
2 łyżki oleju
łyżka masła
grzanki lub żółty ser


  1. Cebulę obrać i opłukać.
  2. Pokroić w piórka i posypać solą (płaska łyżeczka). Wymieszać i odstawić na ok. 5-10 minut, by cebula zmiękła i puściła sok.
  3. Czosnek obrać i posiekać na drobno.
  4. Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Do garnka wlać ok. litra wody i wrzucić do niej ziemniaki.
  6. Na patelni rozgrzać olej z masłem.
  7. Przełożyć cebulę i czosnek na patelnię. Zeszklić (pilnować, by nie zbrązowiała).
  8. Cebulę przełożyć do gotujących się ziemniaków.
  9. Patelnię polać ciepłą wodą i "zebrać z niej smak i kolor", po czym przelać do garnka z warzywami.
  10. Do garnka wsypać tymianek. Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu.
  11. Gotować do miękkości ziemniaków.
  12. Zupę podawać gorącą z grzankami lub posypaną startym żółtym serem (wolę tę drugą wersję).

-----------
Podobne:


Zupa fasolowa z burakiem
Grochówka
Konfitura z czerwonej cebuli











Grzyby i warzywa jesienne. 2015Wegetariański obiad VJesienne zupy



Jesień pełna warzywFrancja od kuchni - konkurs!


2 komentarze:

  1. Też często robię podobną zupkę z serem i grzankami. Jest pyszna. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię rzadko, ale rzeczywiście jest smaczna. Pozdrawiam :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.