niedziela, 17 stycznia 2016

Najłatwiejsze danie z fasoli

Gdy nagle okazuje się, że tracisz pełną sprawność, a musisz przygotować sobie obiad, najlepsze okazują się dania, które same się robią. Nie masz siły lub możliwości stać przy kuchence, krojenie większych ilości jest wykonalne tylko z dłuższymi przerwami, chodzenie w te i z powrotem po kolejne produkty kosztuje zbyt dużo wysiłku. Co zatem ugotować? Bo przecież na ząb trzeba coś wrzucić. U mnie wybór padł na fasolę odmiany borlotti, ale możecie wziąć dowolną czerwoną lub kolorową fasolę.



Składniki:

szklanka fasoli kolorowej (u mnie odmiana borlotti z własnej uprawy)
wrzątek
cienkie kabanosy lub kiełbasa (ilość zależna od gustu)
cebula
łyżeczka suszonego cząbru
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
łyżka oleju do smażenia


  1. Fasolę wypłukać, przerzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.
  2. Zalać wrzątkiem (powinno być go przynajmniej 2 razy więcej niż fasoli).
  3. Przykryć garnek pokrywką i odstawić na kilka godzin lub na noc.
  4. Gdy fasola namięknie i pofaluje się jej skórka, odlać wodę i wlać świeżą. Po 5 minutach gotowania odlać wodę i wlać wrzątek (powinno być go ok. 2 razy więcej niż sama namięknięta fasola), dodać liście laurowe i ziele angielskie i doprowadzić do zawrzenia. Pilnujcie tego momentu, bo kipi bardzo i potem jest sporo sprzątania.
  5. Zmniejszyć ogień i gotować fasolę do miękkości. Gdyby się okazało, że woda wyparuje, a fasola nadal jest twarda, trzeba dolać wrzątek. Jeśli doleje się zimnej wody, trzeba będzie gotować bardzo długo.
  6. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  7. Zeszklić cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do fasoli.
  8. Kiełbasę lub kabanosy pokroić dowolnie i dodać do fasoli.
  9. Wsypać do garnka łyżkę suszonego cząbru.
  10. Całość doprowadzić do lekkiego bulgotania.
  11. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować.
  12. Po wyłączeniu palnika można rozgnieść kilka fasolek. I podawać np. z pieczywem :)

-----
Podobne:

Gęsta zupa z fasoli Jaś
Fasolowa na buraku
Kapusta z grochem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.