Sezon na pomidory powoli się kończy :( Na krzakach wciąż sporo zielonych pomidorów, ale pogoda nie pozwoli na dojrzenie wielu z nich. Wkrótce przyjdzie czas na zrobienie zapasu chutneya z zielonych pomidorów. Póki co cieszę się smakiem swoich wielu odmian wymieszanych w jednej miseczce. W prostocie siła - sałatka szybka nadaje się na przekąskę i do obiadu.
Składniki:
6 pomidorów
cebula czerwona
spora szczypta grubej soli morskiej
- Pomidory ewentualnie pozbawić skóry. Ja to robię, bo z odmian, które uprawiam, skóra bardzo łatwo schodzi.
- Pomidory pokroić w plastry lub kawałki. Wrzucić do miseczki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów. Wymieszać.
- Tuż przed podaniem posypać sałatkę solą morską
-----
Podobne:
Sałata z makrelą i pomidorkami |
Pomidorowe sposoby na czerstwy chleb |
Caprese |
Uwielbiam pomidory! Jak jest sezon na pomidory to mąż przywożąc od mamy całe tony zawsze mówi "możesz sobie zrobić pomidorową ucztę". Obowiązkowo bez skórki i z solą i pieprzem :) Sałatka w różnych wariacjach, na kanapkach, do kolacji i obiadu - mhmmm.... :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam pomidory! Chyba widać po moim awatarze ;) Mam fioła na ich punkcie i co roku muszę mieć w ogrodzie kilkanaście odmian, by cieszyć się nie tylko ich smakiem, ale i kolorami.
Usuń