Zdaniem znajomego Hiszpana Polacy mają jakiś rodzaj obsesji na punkcie ogórków, czego nie jest w stanie zrozumieć. Moi znajomi cudzoziemcy uznają ogórki kiszone za coś, czego nie da się jeść 😆. Ja z kolei nie wyobrażam sobie tygodnia bez tego rodzaju ogórków. A zupa na ich bazie należy do moich ulubionych. Po słodkim karnawałowym szaleństwie wydaje się świetnym rozwiązaniem 😉😋
Składniki (na 4 porcje):
2 średnie ziemniaki
duża marchewka
pietruszka
plaster selera
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
ok. 10 cm pora
ok. 150 ml tartych ogórków kiszonych
3 gałązki natki pietruszki
sól
pieprz
łyżka śmietany
olej do smażenia
- Warzywa obrać.
- Ziemniaki, marchew i seler pokroić w kostkę podobnej wielkości.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju.
- Na ciepły olej wrzucić warzywa pokrojone w kostkę. Poddusić je nieco.
- Do garnka wlać ok. litra wody. Dorzucić przepołowioną pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa zmiękną, dodać ogórki kiszone i natkę pietruszki. Doprowadzić do wrzenia.
- Śmietanę zahartować łyżką zupy. Dokładnie wymieszać i wlać do garnka z zupą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.