sobota, 15 lutego 2020

Pieczeń z soczewicy i selera zamiast pasztetu

Dziś zapraszam na kolejną wegańską pieczeń. Jej podstawą są dwa rodzaje soczewicy: czerwona i zielona oraz seler korzeniowy. Muszę - być może nieskromnie - przyznać, że to najlepsza pieczeń, jaką do tej pory przygotowałam. Być może to kwestia składników dobrej jakości, a być może użytych przypraw, a może też wynikać to z doświadczenia. Nieważne, bo pieczeń jest naprawdę warta polecenia.




Składniki:

150 g soczewicy zielonej BIO marki Polskie Młyny
200 g soczewicy czerwonej BIO marki Polskie Młyny
0,5 kg selera (masa przed obraniem)
łyżeczka suszonego cząbru
cebula
chili
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego
2 łyżki płatków orkiszowych
4 łyżki oleju
sól


  1. Obie soczewice wypłukać.
  2. Do garnka z zieloną soczewicą wsypać cząber i wlać 200 ml wrzątku. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do odparowania płynu. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
  3. Do garnka z czerwoną soczewicą wlać 300 ml wody. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do odparowania płynu. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
  4. Seler obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i zostawić na durszlaku do odparowania i ostudzenia.
  5. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  6. Seler, obie soczewice i cebulę zmielić w maszynce do mielenia lub zmiksować w blenderze.
  7. Do masy dodać przyprawy, rozdrobnione chili, płatki orkiszowe i olej. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą.
  8. Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównać, lekko dociskając do spodu.
  9. Keksówkę wstawić do piekarnika. Włączyć go na 220 stopni C. (opcja pieczenia góra/dół) i piec 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. i piec jeszcze 40 minut.
  10. Keksówkę wyjąć na kratkę do pieczenia. Gdy wierzch pieczeni ostygnie, wyjąć ją razem z papierem na kratkę.
  11. Po godzinie usunąć papier do pieczenia i wstawić pieczeń do lodówki.




Bardzo dziękuję za przesłanie składników marki Polskie Młyny do przygotowania pieczeni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.