Dziś zapraszam na kolejną wegańską pieczeń. Jej podstawą są dwa rodzaje soczewicy: czerwona i zielona oraz seler korzeniowy. Muszę - być może nieskromnie - przyznać, że to najlepsza pieczeń, jaką do tej pory przygotowałam. Być może to kwestia składników dobrej jakości, a być może użytych przypraw, a może też wynikać to z doświadczenia. Nieważne, bo pieczeń jest naprawdę warta polecenia.
Składniki:
150 g soczewicy zielonej BIO marki Polskie Młyny
200 g soczewicy czerwonej BIO marki Polskie Młyny
0,5 kg selera (masa przed obraniem)
łyżeczka suszonego cząbru
cebula
chili
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego
2 łyżki płatków orkiszowych
4 łyżki oleju
sól
- Obie soczewice wypłukać.
- Do garnka z zieloną soczewicą wsypać cząber i wlać 200 ml wrzątku. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do odparowania płynu. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
- Do garnka z czerwoną soczewicą wlać 300 ml wody. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do odparowania płynu. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
- Seler obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i zostawić na durszlaku do odparowania i ostudzenia.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Seler, obie soczewice i cebulę zmielić w maszynce do mielenia lub zmiksować w blenderze.
- Do masy dodać przyprawy, rozdrobnione chili, płatki orkiszowe i olej. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą.
- Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównać, lekko dociskając do spodu.
- Keksówkę wstawić do piekarnika. Włączyć go na 220 stopni C. (opcja pieczenia góra/dół) i piec 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. i piec jeszcze 40 minut.
- Keksówkę wyjąć na kratkę do pieczenia. Gdy wierzch pieczeni ostygnie, wyjąć ją razem z papierem na kratkę.
- Po godzinie usunąć papier do pieczenia i wstawić pieczeń do lodówki.
Bardzo dziękuję za przesłanie składników marki Polskie Młyny do przygotowania pieczeni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.