Bardzo lubię chleby orkiszowe, więc po długiej przerwie dołączyłam do piekarni Amber. Na ten tydzień nie potrzebuję dużo pieczywa, więc zaproponowany chleb z kuskusem idealnie wpasowuje się w moje plany. Zdążyłam niemal w ostatniej chwili, bo chleb nadal jest ciepły, a w mieszkaniu pięknie pachnie 😋😊
Składniki:
przepis z bloga From- Snuggs – Kitchen
80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy pełnoziarnisty)
8 g świeżych drożdży
75 g pełnoziarnistej mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej orkiszowej)
300 g mąki orkiszowej typ 650
12 g soli (zmniejszyłam do 8 g)
300 ml zimnej wody (użyłam ok. 280 ml)
- Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź.
- Drożdże rozpuść w 300 ml (użyłam mniejszej ilości) zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy.
- Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.
- Włóż przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin.
- Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Uformuj okrągły bochenek i włóż go do kosza rozrostowego (u mnie kosz się nie sprawdził, bo ciasto wyszło dość klejące; dlatego po odklejeniu musiałam je ponownie uformować i odstawić do wyrośnięcia, ale nie miał czasu na lepsze wyrośnięcie 😔). Zostaw na 45-60 min.
- Rozgrzej piekarnik i garnek do 250 ° C z opcją góra / dół.
- Włóż ciasto do garnka i zamknij pokrywką. Po 15 minutach obniż temperaturę do 200 ° C, zdejmij pokrywkę po kolejnych 15 minutach i piecz chleb jeszcze kolejne 15 minut. Po tym czasie mój bochenek nie wydawał odpowiedniego dźwięku, więc po wyjęciu z garnka dopiekałam jeszcze 10 minut w temp. 200 stopni C.
- Następnie umieść chleb na kratce, aby ostygł.
Chleb z kuskusem razem wypiekali autorzy blogów:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Stare Gary
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Pysznie Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że razem mogłyśmy upiec ten chlebek.
Pozdrawiam.
Domowy chleb najlepszy! To się nam upiekło :-)
OdpowiedzUsuńCudnie wyrósł! U mnie tak jak i u Ciebie chleb jeszcze ciepły ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze, że dołączyłaś do Lutowej Piekarni i możesz spróbować tego smakowitego chleba. W dodatku bardzo dobrze wypiekł się Twój bochenek. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńGuciu, dziękuję :) Zawsze cenię Twoje opinie na temat wypieku chleba :)
UsuńCiepły najlepszy. :)
OdpowiedzUsuńA jego zapach jest naprawdę wyjątkowy.
Dziękuję za wspólne pieczenie.
Bardzooooo ładny!
OdpowiedzUsuńDo następnego!
Piękny bochen, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńO ciepły chleb to jest to ;D Badylarko udał Ci się wypiek. Pozdrawiam Cię serdecznie, dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego razu :) M
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne, wirtualne pieczenie, pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuń