niedziela, 2 lutego 2020

Pieczone placki z selera

Seler korzeniowy jest jednym z moich ulubionych warzyw i często po niego sięgam, by przygotować z niego obiad. Placki selerowe zaczęłam przyrządzać w czasie studiów i od tamtej pory nie ma dla mnie lepszego zamiennika znienawidzonych kotletów mielonych. Dziś przedstawiam wersję niskotłuszczową.




Składniki (na 5-6 sztuk):



duży seler (ok. 0,7 kg)
2 łyżki bułki tartej
jajko
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki mielonego kminku
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
odrobina oleju


  1. Seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
  2. Ugotować seler do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
  3. Seler zmiksować blenderem na pulpę.
  4. Do selerowej pulpy dodać roztrzepane jajko, bułkę tartą i zioła. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Przygotować formę do pieczenia, ewentualnie wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  6. Dłońmi nasmarowanymi olejem formować okrągłe placki grubości ok. 1-1,5 cm.
  7. Placki układać na blasze. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
  8. Podawać np. z sosem pieczarkowym.





Placki można też zastosować jako wkładka do wegeburgera.



Smaczne! A Nie Tuczy :)


4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.