sobota, 1 lutego 2020

Migdałowe praliny z fasoli i daktyli

Z zapasów przedświątecznych zostało mi jeszcze sporo daktyli, więc postanowiłam je wykorzystać, przygotowując 4-składnikowe praliny. Ja nie lubię czekolady, ale przepadam za kakao, więc nie mogło go zabraknąć. A wypełniaczem jest... fasola z puszki. W szybki i łatwy sposób powstała słodka przekąska pachnąca migdałami.




Składniki (na 12 pralin):

puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu)
150 g suszonych daktyli
2 czubate łyżki mąki migdałowej
ewentualnie odrobina olejku migdałowego
łyżka kakao
odrobina oleju


  1. Fasolę odcedzić i dwukrotnie przelać pod bieżącą wodą.
  2. Fasolę i daktyle zmielić na gładką masę np. w malakserze.
  3. Do miseczki wsypać kakao.
  4. Do zmielonej pulpy dodać mąkę migdałową i ewentualnie kroplę olejku migdałowego.
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ręką.
  6. Ręce umyć i nasmarować olejem.
  7. Formować kulki wielkości kasztana. Wrzucać je do miseczki, a potem obtaczać w kakao, poruszając miseczką.
  8. Praliny odkładać do papilotek.



Nasiona roślin strączkowych na talerzu. Edycja 4.

Jeśli masz ciekawy przepis z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, dołącz do czwartej edycji mojej akcji kulinarnej. Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.


https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2020/01/nasiona-roslin-straczkowych-na-talerzu.html


4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.