sobota, 6 lutego 2021

Pieczarki nadziewane soczewicą

Niedawno udało mi się kupić wielkie pieczarki, które chciałam nadziać jakimś ciekawym farszem. Przeglądając szafki kuchenne znalazłam puszkę soczewicy kupionej w czasie wiosennego lockdownu. I to ona stała się podstawą nadzienia, które doprawiłam swoimi ulubionymi przyprawami.





Składniki:
    
10 dużych pieczarek
100 g zielonej soczewicy (ugotowanej wcześniej lub z puszki)
pół cebuli
łyżeczka musztardy (u mnie sarepska)
szczypta mielonej kozieradki
szczypta mielonego kminku
pół łyżeczki oleju sezamowego
sól
pieprz
4 wędzone serecki
2 łyżki oleju do smażenia

  1. Odłupać ogonki pieczarek. Pokroić je w małe kawałki. Część z nich dodałam do farszu, a drugą część do kaszy gryczanej, z którą podałam pieczarki.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Soczewicę odcedzić.
  4. W misce wymieszać soczewicę, cebulę, kawałki ogonków pieczarkowych, musztardę, olej sezamowy, kminek i kozieradkę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Blachę do pieczenia posmarować olejem. Obtoczyć w nim pieczarki.
  6. 1,5 serecka pokroić na małe kawałki. Włożyć je na dno pieczarek.
  7. Pieczarki upchać farszem.
  8. Na wierzchu ułożyć płaskie kawałki pozostałych serecków.
  9. Pieczarki piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
  10. Podawać z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną zasmażaną z miodem.




-----
Podobne:

Patison faszerowany gryką



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.