Pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, szczególnie zielona odmiana. To pomidory o większej kwasowości niż czerwone, żółte, pomarańczowe czy czarne. Wspaniale nadają się do wykonania sosów. Pomyślałam zatem o przygotowaniu smarowidła podobnego do keczupu. Zagęstnikiem jest tu cukinia.
3,5 kg zielonych pomidorów (chodzi o zieloną odmianę, a nie niedojrzałe pomidory)
1 kg obranej cukinii (bez waty i nasion)
3 cebule
1 słodkie jabłko
chili
3 gałązki natki pietruszki
2 liście selera
3 gałązki oregano
1 łyżeczka pieprzu z kolendrą
7 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
główka czosnku
110 ml octu 10%
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju do smażenia
- Cukinię zetrzeć na tarce do durszlaka, posypać łyżeczką soli, wymieszać, docisnąć do dna i pozostawić do odcieknięcia.
- Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju w garnku o grubym dnie.
- Do cebuli dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone na byle jakie kawałki i jabłko również w kawałkach.
- Dodać też seler, oregano i natkę pietruszki w całości oraz ziele angielskie, goździki, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz z kolendrą. Całość zagotować i dusić na palniku o średniej mocy.
- Gdy jabłko się rozpadnie, dodać dobrze odciśniętą cukinię. Gotować pół godziny. Zestawić z palnika i odstawić do ostygnięcia.
- Wyjąć natki. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać ocet, cukier i sól, a potem gotować do uzyskania żądanej konsystencji.
- Ciepły (nie gorący) ketchup wkładać do słoików.
- Pasteryzować 5 minut od zagotowania wody że słoikami.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
-----
Podobne:
Bardzo fajny przepis, zobaczymy, jak obrodzą moje zielonki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃 Owocnych zbiorów 🍅🍅🍅
Usuń