poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Ka'ak - libański chleb uliczny

W lipcowej piekarni Amber wypiekaliśmy ka'ak - tradycyjny, płaski chleb w kształcie torebki. Ka’ak można kupić na ulicach Bejrutu (Liban) u ulicznych sprzedawców, poruszających się po mieście rowerami, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ka’ak jest również nazywany chlebem w torebce ze względu na swój kształt. Występuje on na całym Bliskim Wschodzie w innym kształcie – bajgla lub owalnego obwarzanka i zwany jest "kaak z sezamem". Wielu piekarzy na Bliskim Wschodzie nadal używa sfermentowanej ciecierzycy jako zaczynu do tego chleba, ale współczesna wersja to drożdże piekarskie. Popularna jest również odrobina sody oczyszczonej. Ciasto na ka’ak powinno wyrastać przynajmniej dwa razy. Poza tym jedni dodają do niego więcej cukru, inni wypiekają wersje bardziej słone. W Libanie popularna jest wersja bardziej słodka i często spotyka się ten chleb torebkowy polany polewą z mleka i cukru pudru. Ka’ak powinien być obficie posypany sezamem, ale przedtem należy go posmarować glazurą. Glazura najczęściej składa się z wody, mąki, oliwy i soli, którą doprowadza się do wrzenia i pozostawia do ostygnięcia. Glazurowanie ka’ak przed pieczeniem sprawia, że ​​chleb jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Moja glazura jest najprostszą z możliwych, ale myślę, że jeszcze kiedyś upiekę te chlebki i wtedy skuszę się na tę tradycyjną 😊 




Składniki (na 4 chlebki):

przepis z bloga Mycooking Journey 

1¾ szklanki mąki pszennej chlebowej 
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
½ łyżeczki suchych drożdży 
2 łyżki stołowe cukru 
1 łyżeczka soli 
¾ filiżanki ciepłego mleka 
ciepła woda – w miarę potrzeb do uzyskania miękkiego ciasta 
1 łyżka stołowa oliwy 
mleko z jajkiem do posmarowania ciasta 
ziarna sezamu do posypania 

  1. Odmierz mleko i lekko podgrzej. Dodaj cukier i drożdże. Dobrze wymieszaj i posyp łyżeczką mąki. Przykryj miskę i pozwól mieszance wyrosnąć przez 10 minut. Pod koniec wyrastania mieszanina powinna być spieniona. Sugeruję dodanie tylko łyżeczki cukru na początek, a potem resztę cukru dosypać z resztą składników.
  2. Do miski miksera wsyp mąkę, sól, oliwę i mieszankę drożdżową. Używając haka do ciasta, zacznij mieszać mąkę, aż wszystko się połączy. Możesz potrzebować trochę więcej ciepłej wody, aby zrobić miękkie ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, ale nie lepkie. 
  3. Wyrabiaj ciasto przez około 7 do 8 minut, a następnie włóż je do wysmarowanej tłuszczem miski, aby wyrosło. Przykryj miskę i pozwól, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 
  4. Po pierwszym wyrośnięciu wyciągnij ciasto i delikatnie wyrabiaj przez minutę. 
  5. Uformuj z niego kulkę i włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski do drugiego wyrośnięcia. Drugi wzrost zajął mi mniej niż godzinę. 
  6. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Podziel go na 4 równe kulki. 
  7. Przygotuj 2 blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. 
  8. Pracując z jednym kawałkiem ciasta, spłaszcz je i uformuj w kształt łezki (robiłam to za pomocą wałka). Zachowaj grubość ciasta do około 1,5 cm. Moje ciasto było rozwałkowane na około 15 cm długości. 
  9. Za pomocą foremki do ciastek / szklanki wytnij pierścień z wąskiej części rozwałkowanego ciasta. 
  10. Lekko pociągnij ciasto, aby wydłużyć kształt i ułóż je na przygotowanej blasze do pieczenia. 
  11. Powtórz to samo z resztą ciasta, umieszczając 2 sztuki na blasze. 
  12. Przykryj blachy i odczekaj 30 minut, aż uformowany chleb będzie lekko spuchnięty. 
  13. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 st. C. 
  14. Do upieczenia chleba użyłam pary. Aby wytworzyć parę, umieszczam aluminiową tacę wypełnioną do połowy wodą na najniższej półce piekarnika, gdy się nagrzewa. Woda też się nagrzewa, a w piekarniku jest wystarczająco dużo pary, gdy jesteśmy gotowi do włożenia chleba. 
  15. Kiedy chleb jest już wyrośnięty, posmaruj go mieszanką jajka i mleka lub po prostu użyj mleka do posmarowania chleba. 
  16. Posyp sezamem. 
  17. Gdy piekarnik się nagrzeje, piecz po jednej blasze przez około 10 do 12 minut, obracając raz chleb, aby uzyskać równomierne pieczenie. 
  18. Po upieczeniu chleb powinien mieć złotobrązowy kolor.




Ka'ak wypiekali autorzy blogów:


-----
Podobne:

Domowa Piekarnia

13 komentarzy:

  1. Piękne chlebowe torebki. Dziękuję za wspaniałą piekarniczą podróż na Bliski Wschód.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebki piękne, rumiane, bardzo apetyczne. Dzięki za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie - Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również smakowały. Serdecznie pozdrawiam, Małgosiu :)

      Usuń
  3. Pięknie Ci się upiekły, wspaniale wyglądają!
    Dziękuję za wypiekanie wspólne w sierpniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaaaaaaaaaaaa jakie cudne te chlebki i te zdjęcia w plenerze, mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne chlebki jak z libańskiego targowiska - muszę sobie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie rumiane i bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek wygląda wspaniale! Dziękuję za przepis, jutro zrobię :). Zapraszam Cię do mnie może spróbujesz bajgli greckich, które też są wspaniałe. Pozdrawiam.
    https://sprawdzonakuchnia.pl/bajgle-greckie-simiti/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Przepis polecam.
      A simit piekłam kilka lat temu. Były pyszne :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.