niedziela, 30 stycznia 2022

Kluski ziemniaczane z kurkami

Ostatnie tygodnie były dla mnie dość intensywne, stąd 3-tygodniowa przerwa na blogu. Nareszcie przyszedł trochę luźniejszy czas, więc świętuję obiadem wymagającym dłuższego czasu i pracy. To dania, które najbardziej lubię - z rana ugotowanie ziemniaków i przygotowanie farszu, a potem wyrobienie ciasta i ulepienie klusek. W zamian - pyszny i sycący obiad 😋😋😊





Składniki (na 12 klusek):
Kluski
0,5 kg ziemniaków
jajko
mąka ziemniaczana i mąka pszenna (z ziemniakami w stosunku 1 : 1 : 4)
sól

Farsz
ok. pół litra mrożonych kurek
pół cebuli
olej do smażenia
sól
pieprz

  1. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i odstawić do ostudzenia.
  2. Kurki wrzucić na patelnię. Gotować do odparowania płynu.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do kurek z łyżką oleju. Zeszklić.
  4. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub przez maszynkę do mięsa.
  6. Powierzchnię ziemniaków wyrównać. Podzielić je na 4 części. Wyjąć jedną z nich i to miejsce uzupełnić mąką pszenną. Następnie wyjąć kolejną część ziemniaków i miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko i całość szybko zagnieść na jednolitą masę.
  7. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich spłaszczyć wilgotnymi dłońmi, na środek nałożyć farsz i skleić w okrągłą kluskę, po czym delikatnie spłaszczyć.
  8. W czasie formowania klusek zagotować wodę z solą.
  9. Kluski wrzucić do wrzątku i gotować ok. 2 minut od wypłynięcia klusek na wierzch.
  10. Podawać z delikatną w smaku surówką (by nie zburzyć smaku kurek), polane olejem z zeszkloną solą.




-----
Podobne:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.