Zakupiłam ostatnio komosę ryżową i przyszła mi myśl, by ją zastosować do przygotowania gołąbków z młodej kapusty. Reszta składników sama się "nawinęła" pod rękę ;)
Składniki:
9 dużych liści kapusty
pół szklanki komosy ryżowej
szklanka ugotowanej fasoli borlotti
4 młode marchewki
kawałek selera korzeniowego
pół pęczka kopru
jajko
sól
pieprz
- Opłukać i ugotować komosę ryżową w podwójnej ilości wody.
- Zdjąć delikatnie liście z główki kapusty. Jeśli nie da się tego zrobić, włożyć główkę do wrzątku. Dodać zdjęte liście. Parzyć kapustę, aż liście zmiękną i staną się plastyczne.
- Ostudzić trochę liście.
- Fasolę rozdrobnić w malakserze z marchewkami i selerem.
- Dodać koper i jajko. Wymieszać.
- Doprawić masę do smaku.
- Skroić nadmierną ilość głównej żyły na liściu (gołąbki będą się lepiej zwijać).
- Nakładać łyżką masę na grubszy fragment liścia.
- Założyć boki i zwinąć w roladę.
- Obsmażyć gołąbki z obu stron i układać w naczyniu żaroodpornym.
Dodatki
125 g mozzarelli
garść startego parmezanu
ok. 50 g gorgonzoli
słoik przecieru pomidorowego (u mnie z żółtych pomidorów) z chili
pół pęczka kopru
sól
Na gołąbki wylać przecier pomidorowy wymieszany z pokrojonym koprem. Dobrze posolić.
Wrzucić kawałki gorgonzoli.
Posypać całość parmezanem i ułożyć plastry mozzarelli.
Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40-50 minut.
----------
Podobne:
Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą |
Pak choi z dodatkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.