poniedziałek, 8 czerwca 2015

Zdrowy nowalijkowy obiad w 15 minut

Późny powrót z pracy i weekend poza mieszkaniem generują nowe pomysły na szybkie obiady. Zapas nowalijek spory, więc to one poszły na pierwszy ogień. A do niej dołączył kuskus, który przygotowuje się błyskawicznie i jest miłą alternatywą dla zapracowanych.




Składniki:



50 ml kuskusu
100 ml wrzątku

garść młodych buraczków
5 zielonych szparagów
ćwiartka papryki (u mnie żółta)
gałązka koperku
2 szczypiorki z dymki
ok. 50 g gorgonzoli
łyżka masła
łyżka oleju
pieprz

  1. Kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem,wymieszać i zostawić pod przykryciem na czas przygotowania nowalijek.
  2. Na patelni rozgrzać masło z olejem.
  3. Dolne części szparagów pokroić na kawałki, główki zostawić w całości. Wrzucić na patelnię.
  4. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do szparagów. Zamieszać.
  5. Buraczki dobrze wypłukać, odkroić wystające korzonki. Pokroić na 5 części (bulwy, 2 x łodyżki, 2 x liście). Przełożyć na patelnię. Wymieszać.
  6. Dolać ok. 50 ml ciepłej wody. Wymieszać.
  7. Gorgonzolę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię. 
  8. Posypać potrawę zmielonym pieprzem. Wymieszać.
  9. Całość dusić aż zmiękną ogonki liściowe buraczków i roztopi się ser.
  10. W tym czasie pokroić wypłukany szczypiorek i koperek.
  11. Na talerz przełożyć kuskus i ułożyć na nim podduszone nowalijki. Polać sosem i posypać szczypiorkiem i koperkiem.

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015Zainspiruj się kaszą! III edycjaSzparagowe<3Love


 -----------------
Podobne:


Pęczakotto z mięsem i kurkami
Sorgo z wątróbką, jabłkiem i szparagami
Makaron w sosie carbonara


8 komentarzy:

  1. świetna propozycja! Dziękuję za udział w akcji 'Zainspiruj się kaszą!' :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłam pęczek szparagów, a dwa dodatkowe dostałam. Przeglądam Pani przepisy aby i domownikom jakoś je przemycić gdyż po za mną fanów szparagów brak. Który przepis w szczególności Badylarka poleca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, to trochę tak jakby mnie zapytać, które dziecko kocha się bardziej ;) Ale ponieważ to tylko dania, to się tego podejmę :) Jeśli w domu fanów szparagów brak, bo odpada ich podawanie z samym masłem jako zamiennik surówki obiadowej lub podsmażonych po obwinięciu jakąś wędliną. Ja kiedyś przepadałam za połączeniem szparagów z wątróbką: https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2015/05/sorgo-z-watrobka-i-szparagami.html (Zamiast sorgo można dać dowolną kaszę) lub w sałatce: https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/06/saatka-z-watrobka-i-szparagami-oraz.html
      Nadal bardzo lubię i polecam na śniadanie jajecznicę lub tofu: https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2015/04/jajecznica-ze-szparaga-i-pieczarkami.html
      A naprawdę można ukryć je w gulaszu lub zupie, gdzie dużo różności, np.: https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2018/05/ciecierzyca-ze-szparagami-i-perfekcyjne.html

      Usuń
  3. Dziękuję za odpowiedź, o gulaszu wcale nie pomyślałam ☺ będę jutro gotować. Ewentualnie skończą szparagi w zupie.

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.