Szukając dziś pomysłu na obiad w książce Jamiego Olivera pt. "Włoska wyprawa Jamiego", przypomniały mi się toskańskie bułeczki pandiramerino z rozmarynem i rodzynkami. Bardzo lubię połączenie rozmarynu z suszonymi owocami. Na blogu pojawił się już kiedyś przepis na owsiano-pszenny chleb z rozmarynem i żurawiną. Dziś kolej na bułki na kanapki.
Składniki (na 8 bułeczek):
500 g mąki chlebowej typu 750
saszetka (8 g) suszonych drożdży
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
czubata łyżeczka pokrojonego świeżego rozmarynu (lub płaska suszonego)
mała garść suszonych żurawin
ok. 250 ml ciepłej wody
3 łyżki pestek dyni
- Mąkę wymieszać z cukrem, solą, rozmarynem i drożdżami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto.
- Pod koniec dodać żurawiny. Wyrobić ponownie.
- Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. godziny).
- Rozwałkować ciasto na prostokąt.
- Posypać pestkami dyni.
- Zwinąć ciasto w ciasną roladę. Docisnąć na złączeniu.
- Pokroić roladę na 8 części.
- Każdy kawałek odwrócić tak, by było widać pestki dyni i rozgnieść na płasko (jak na zdjęciu obok).
- Bułki odłożyć do ponownego wyrośnięcia (pół godziny).
- Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni C.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać szczelnie zamknięte.
-----------
Podobne:
Orkiszowe bułki ziołowe |
Chałka orkiszowo-pszenna |
Bułki marchewkowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.