Czasem w każdym z nas odzywa się dziecko. Dziś spotkało to mnie i w rezultacie przygotowałam zabawną przekąskę na bazie tuńczyka i kaszy jaglanej. A do niej kilka wiosennych dodatków. Pomysł pewnie wykorzystam ponownie na Dzień Dziecka.
Składniki:
Pasta
100 ml kaszy jaglanej
120 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
dymka
olej lniany
długi ogórek
sól
pieprz
Dodatki
czarny sezam
kolorowy pieprz w ziarnach
rzodkiewka
Sos
drobno pokrojona połówka dymki
3 łyżki sosu sojowego
kilka kropel oleju sezamowego
łyżka słodkiego sosu chili
łyżka octu ryżowego
4 łyżki oleju lnianego
- Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
- Kaszę zalać 200 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z palnika i przykryć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Kaszę przełożyć do blendera kielichowego. Dodać pokrojoną dymkę, pół łyżeczki mielonego pieprzu, odsączonego tuńczyka i łyżkę oleju lnianego. Całość zmiksować na gładką masę
- Masę przełożyć do miseczki i dobrze doprawić solą.
- Długiego ogórka dobrze umyć i pokroić w poprzek na kawałki grubości ok. 1,5 cm. Z każdego kawałka wydrążyć miąższ (można to wygodnie zrobić łyżeczką do melonów).
- Do dołków w ogórkach wkładać pastę jaglano-tuńczykową.
- Z reszty pasty uformować kulki w rękach natartych olejem.
- Przystawkę udekorować kawałkami rzodkiewki, czarnym sezamem i pieprzem, robić odpowiednio uszy, oczy i nos.
- W miseczce wymieszać składniki sosu. Podawać do maczania przekąski.
Jeśli masz ciekawy przepis na wykorzystanie tuńczyka, weź udział w konkursie. Szczegóły na www.konkurstunczyk.eu
#MasterTuńczyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.