poniedziałek, 2 września 2019

Fasolka szparagowa z bezglutenową okrasą

Jeśli macie jeszcze dostęp do fasolki szparagowej, wypróbujcie poniższy sposób jej podania jako przystawki do obiadu. Ten sposób wykorzystuję od przeszło roku do fasolki świeżej i mrożonej. Są dni, kiedy wystarcza mi on za obiad. To bezglutenowy pomysł dla tych, którzy nie mają alergii pokarmowej na orzechy. W przepisie podaję proporcję dotyczącą okrasy. Ilość fasolki zależy od upodobań, więc dobierzcie ją sami według własnego gustu.




Składniki:


fasolka szparagowa
3 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki arachidowej (migdałowej lub z orzechów włoskich)
sól

  1. Wodę na fasolkę zagotować i posolić (na 2 litry wody pół łyżki soli).
  2. Na wrzątek wrzucić obraną fasolkę.
  3. Gotować ok 2 minut od ponownego zawrzenia wody.
  4. Fasolkę odcedzić na durszlaku.
  5. Na patelni rozgrzać masło. Nie przypalić!
  6. Do masła dodać mąkę arachidową, wymieszać. Podgrzewać do momentu, gdy mąka zmieni kolor na ciemniejszy. Jeśli okrasa jest zbyt sucha, dodać więcej masła. Poczekać, aż się stopi i zdjąć patelnię z palnika.
  7. Fasolkę wyłożyć na półmisek, posypać okrasą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.