piątek, 27 lutego 2015

Sałatka jarzynowa na liściach cykorii

Co zrobić z warzywami, z których gotowało się bulion warzywny np. do pęczakotto? Nie jestem wielką fanką sałatki jarzynowej, ale jeszcze bardziej nie lubię wyrzucać jedzenia. Dlatego podaję ją na liściach lubianej cykorii belgijskiej, na którą mamy teraz idealny sezon. W moim przepisie jest sporo selera, który bardzo mi smakuje pod każdą postacią. Nie ma natomiast ziemniaków, bo za nimi nie przepadam.




Składniki:

3 marchewki
połowa selera korzeniowego
pietruszka korzeniowa
pół puszki kukurydzy (lub groszku zielonego)
3 ogórki kiszone
3 jajka ugotowane na twardo
mała czerwona cebula (może być też kawałek pora)
3 młode liście jarmużu (u mnie fioletowy i zielony)
2 łyżki majonezu
łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
sól, pieprz
liście cykorii belgijskiej
kiełki do dekoracji

Liście jarmużu zanurzyć na ok. pół minuty we wrzątku. Odłożyć do ostygnięcia.
Ogórki pokroić w kostkę i odłożyć na durszlaku, by odciekł z nich sok. Odsączyć również kukurydzę.
Warzywa i jajka pokroić w kostkę. Jej wielkość jest kwestią gustu.
Połączyć wszystkie składniki z majonezem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać na liściach cykorii belgijskiej z dodatkiem kiełków (u mnie biała gorczyca).


ALE JAJA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.