Surówka z porów jest idealnym dodatkiem do popołudniowego obiadu, gdy już wiemy, że nie będziemy wychodzić z domu (zapaszek i posmak w ustach ;) ) W naszym klimacie dostępność do wartościowych warzyw i owoców jest o tej porze ograniczona, ale możemy wykorzystać to, co mamy w spiżarkach czy piwnicach. Tę surówkę warto zrobić przed obiadem, aby por zmiękł i całość się przegryzła.
Składniki:
kawałek pora (ok. 20 cm grubego późnej odmiany lub dłuższy, jeśli mamy odmianę wczesną)
duża marchew
duży ogórek kiszony (można zastąpić dwoma korniszonami)
duże słodkie jabłko
2 łyżki majonezu
sól, pieprz ziołowy
- Pora pokroić w cienkie półtalarki. Zasypać solą.
- Obrać marchew i jabłko. Zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. To samo z ogórkiem.
- Dodać majonez. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem ziołowym.
-----
Podobne:
Surówka z fenkułu i marchwi |
Surówka z fenkułu i radicchio |
Surówka z czerwonej kapusty |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.