Dziś po pracy przygotowałam szybki i zdrowy deserek. Zwykle na desery pozwalam sobie w weekendy i przy okazji świąt. A dziś mam co świętować. W końcu zdobycie głównej nagrody w ogólnopolskim branżowym konkursie to nie byle co ;) Bardzo się cieszę, bo wygrana dała mi dziś skrzydła, których ostatnio bardzo potrzebowałam. I z tej okazji na balkonie zrobiło się kolorowo od bratków, a zamiast zwykłych owoców przekąszanych w biegu zaserwowałam koktajl. Do niego trochę ziaren babki płesznik.
Składniki (na dwie porcje):
kiwi
2 małe jabłka
3 łyżki jogurtu
łyżeczka nasion babki płesznik
banan
sok z pomarańczy
Owoce obrać ze skórek. Z jabłek usunąć gniazda nasienne.
Owoce pokroić na mniejsze kawałki.
Kiwi zmiksować z jabłkami i jogurtem. Dodać nasiona babki płesznik. Wymieszać łyżką.
Przełożyć masę do szklanek.
Tę masę można ewentualnie (jeśli używamy winnych lub mało słodkich jabłek, albo jeśli po prostu lubimy słodko) dosłodzić np. syropem klonowym lub miodem.
Zmiksować banana z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Przełożyć masę do szklanek na wierzch poprzedniej.
Koktajle odstawić na ok. kwadrans, by nasiona napęczniały.
Przed podaniem udekorować listkiem kolendry.
Pamiętajcie, że po spożyciu nasion babki płesznik należy pić więcej płynów.
prosto, zdrowo i smacznie! :)
OdpowiedzUsuńbo tak lubimy najbardziej :)
UsuńBardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń