Co zrobić z warzywami, gdy najwyższy czas je zużyć lub trzeba je wykorzystać, by się nie zmarnowały? Można zrobić warzywne kotlety mielone :) Składniki są absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;)
Składniki (na 6 kotletów):
duży seler korzeniowy
2 marchewki
2 małe jajka
gruba kromka chleba bez skórki
płaska łyżeczka czerwonej czubrycy
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka suszonego majeranku
pół łyżeczki suszonego czosnku
sól
pieprz
olej
- Seler obrać i pokroić na duże kawałki. Ugotować w osolonej wodzie.
- Odcedzić i ostudzić.
- Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Chleb pokroić w grubą kostkę.
- Marchew i chleb rozdrobnić w malakserze.
- Dorzucić seler. Rozdrobnić.
- Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać.
- Mokrymi rękoma formować z masy kotlety.
- Smażyć na złoto-brązowy kolor.
- Podawać z dipem o zdecydowanym smaku, np. z pesto.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpysznie smakowały :) wkrótce zrobię ponownie ;)
UsuńBardzo fajny pomysł na wykorzystanie marchewki :):)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń