niedziela, 26 kwietnia 2015

Ciasteczka "bogactwo minerałów"

Dzięki mieszance amarantusa ekspandowanego, otrębów owsianych, mąki kasztanowej i jagód goji ciasteczka są źródłem błonnika, żelaza, cynku, fosforu, magnezu, witamin z grupy B itd. Przygotowałam je na przegryzkę na jutro i wtorek, i mam nadzieję, że nikt ich nie zje wcześniej ;)


 

Składniki (na 12 ciach):


150 ml amarantusa ekspandowanego
150 ml ryżu dmuchanego
150 ml otrębów owsianych
150 ml mąki kasztanowej
100 ml syropu z brzoskwiń w puszce
2 rozbełtane jajka
2 łyżki oleju
1/4 szklanki brązowego cukru
garść żurawin
garść jagód goji
ewentualnie: mleko, gdy masa jest zbyt gęsta

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na ok. 30 minut, by jagody goji nieco nasiąknęły.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładać masę i formować łyżką w owal.

Piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku.
Pilnujcie, by się nie podpiekły jak u mnie. Ach ten Myśliwski ;) - nie mogłam się oderwać od Jego "Kamienia na kamieniu". Drugi raz już coś dziś przypiekam :(


Na moim obrusie potrawa z amarantusemWiosenne słodkości!

4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.