Przepis dostałam od Bratowej, która dostała go od znajomej. Smakuje podobnie do klasycznego sernika, ale jest zdecydowanie bardziej wilgotny i lekki. Podana ilość cukru sprawia, że sernik jest lekko tylko słodki. Można go dosłodzić w trakcie przygotowywania.
Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm):
3 duże jogurty greckie
3 budynie śmietankowe bez cukru
6 jajek
1,5 opakowania cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
- Zmiksować jogurty, żółtka, budyń i cukier waniliowy.
- Dodać olej. Zmiksować.
- Ubić białka z cukrem na sztywno.
- Wymieszać delikatnie pianę z białek z masą jogurtową.
- Piec ok. 50 minut w 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.