Nazwa ciasta pochodzi od kropelek, które pojawiają się na wierzchu ciasta po jego upieczeniu. Wygląda wtedy, jakby osiadła na nim rosa w złocistym kolorze. Ten rodzaj sernika wymaga tylko nieco więcej pracy w porównaniu z klasycznym sernikiem z bakaliami.
Sernik z rosą |
Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
całe jajko
3 łyżki oleju
3 łyżki śmietany
pół kostki margaryny
Masa serowa
1 kg białego sera
5 żółtek
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
3 łyżki oleju
budyń śmietankowy (na pół litra mleka)
ewentualnie garść bakalii
Piana
5 białek
1/3 szklanki cukru
Składniki ciasta zagnieść jak na kruche ciasto.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 200 stopni C. przez ok. 30 minut. Powinno być ciemniejsze niż klasyczne ciasto kruche.
Można też nie podpiekać ciasta wcześniej. W takiej sytuacji po wylaniu na blat masy serowej należy ustawić piekarnik na pieczenie również od spodu.
- Ser zmielić.
- W szklance mleka rozpuścić budyń.
- Ser zmiksować z cukrem i żółtkami.
- Dodać olej i szklankę mleka. Zmiksować.
- Wlać do masy rozpuszczony w mleku budyń i ewentualnie bakalie. Wymieszać.
- Masę wylać (jest bardzo rzadka) na upieczony spód.
- Piec 50-60 min w temp. 180 stopni.
- Ubić pianę z białek, potem dosypać cukier i ubijać dalej na sztywno.
- Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia na sernik wyłożyć ubitą pianę.
- Piec aż piana uzyska intensywny złoty kolor.
Dawno, oj dawno nie jadlam takiego cudenka!
OdpowiedzUsuńPoprosze!
:)
Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
;) Ja Ci gratuluję pomysłu na akcję :) Pozdrawiam :)
Usuń