Co gości na obiad w przeciętnym polskim domu wiosną lub latem? Schabowy z kapustą to raczej jesienno-zimowe danie. Wiosną zamiast kapusty jest sałata. Schabowy zostaje, chyba że zamienimy go kotletem z piersi kurczaka, rzadziej indyka. I do tego smaczna polska śmietana. U mnie dziś właśnie taka klasyka. Tylko zamiast ziemniaków kwiaty robinii akacjowej w cieście (tempurze).
Składniki (na 2 porcje):
pojedyncza pierś kurczaka
sól, pieprz
jajko
4-5 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
mała główka sałaty
ok. 150 ml śmietany
łyżeczka cukru
szczypiorek
6 liści szałwii
- Pierś przekroić na dwie części. Rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie posypać z obu stron solą i pieprzem. Odłożyć na ok. godzinę do lodówki.
- Sałatę opłukać, podzielić na kawałki "na jeden kęs" i osuszyć np. w wirówce do sałaty.
- Wymieszać śmietanę z cukrem.
- Rozbełtać jajko w głębokim talerzu.
- Wysypać bułkę tartą na talerzyk.
- Kotlety obtaczać najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Liście szałwii smażyć na chipsy na tej samej patelni co kotlety. Liście smażymy po obu stronach po kilkanaście sekund i wykładamy na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu.
- Wymieszać sałatę ze śmietaną.
Kotlety i sałatę podawać z ugotowanymi ziemniakami lub kwiatami robinii w cieście. Posypać szczypiorkiem. Udekorować chipsami z szałwii.
-----------
Podobne:
Kurczak z selerem w tempurze |
Kotlety z boczniaka z sałatą |
Kotlet z kurczaka w amarantusie i zaatarze |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.