Ponieważ mam do rabarbaru szczególny sentyment, postanowiłam zawinąć go w roladzie biszkoptowej. Ciasto biszkoptowe przygotowuje się szybciutko, a piecze jeszcze szybciej. Wymaga natomiast pracy potem, przy zwijaniu. Rabarbar jest w stanie rosnąć niemal wszędzie i nie trzeba się nim zbytnio zajmować. Warto zatem go natomiast dopieścić w kuchni za dobro i smak, które nam daje. Czemu by zatem nie zrobić z nim rolady? :)
Składniki:
Ciasto (na dużą blachę dołączoną od producentów do kuchenek)
5 jajek
5 łyżek mąki
6 łyżeczek cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
- Dodać do żółtek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
- Białka ubić na sztywno.
- Dodawać stopniowo białka do masy i delikatnie mieszać.
- Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad.
- Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. kwadransa na złocisty kolor.
- Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru. Położyć wierzchem biszkoptu na ściereczce leciutko zwilżonej wodą. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz.
- Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc.
Nadzienie
250 g rabarbaru
galaretka cytrynowa
3 łyżeczki cukru
- Rabarbar opłukać i pokroić na małe kawałki.
- Wrzucić do rondla, wlać ok. pół szklanki wody. Rozgotować.
- Dodać cukier i galaretkę. Dobrze wymieszać i rozpuścić galaretkę.
- Zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki. Cierpliwie poczekajcie na stężenie galaretki, bo inaczej wchłonie ją ciasto, co niestety zdarzyło się u mnie :(
- Postępować dalej według opisu wykonania łatwej biszkoptowej rolady z jabłkami.
Fajny pomysł, bo zazwyczaj robię taką roladę z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja :) w tym roku postanowiłam to zmienić, bo naprawdę rabarbar mi obrodził
Usuń