Na niedzielę przygotowałam do kawy ciasto warstwowe z możliwością wyboru: albo z rabarbarem, albo z dżemem z owoców jagodowych. W zależności od upodobań smakowych można wybrać, co się chce ;)
Składniki:
Ciasto
2,5 szklanki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej typu 750
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki ciepłego masła
ok. 3 + 1 łyżki jogurtu greckiego
3 żółtka
2 łyżeczki cukru
olejek rumowy
łyżka kakao
3 białka
5 łyżeczek cukru
łyżka budyniu śmietankowego
Nadzienie
200 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
2 łyżeczki cukru
pół słoiczka dżemu z owoców jagodowych (lub innego kwaskowatego)
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, olejkiem rumowym i 2 łyżeczkami cukru.
- Dodać pokrojone masło i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto.
- Dodać ok. 3 łyżek jogurtu greckiego. Wyrobić ciasto.
- Odłożyć 1/3 ciasta. Dodać do niej kakao i jeszcze łyżkę jogurtu. Wyrobić na gładkie ciasto.
- 2/3 jasnego ciasta wyłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Połowę ciasta posmarować dżemem, na drugiej ułożyć równo rabarbar w kawałkach.
- Część rabarbarową posypać cukrem.
- Na dżem i rabarbar pokruszyć ciemne ciasto.
- Ubić na sztywno pianę z białek. Dosypać 5 łyżeczek cukru i ponownie ubić.
- Pod koniec ubijania piany dodać łyżkę budyniu śmietankowego.
- Wyłożyć pianę na ciemne ciasto.
- Wierzch posypać resztą jasnego ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.