Ostatnie weekendy spędzałam dość pracowicie na powietrzu i nie było jak piec chlebów na zakwasie. O wiele szybciej piecze się chleby na drożdżach. Oto moja propozycja z tego tygodnia. Duuuuużo nasion :)
Składniki:
250 g mąki pszennej typ 500
220 g razowej mąki orkiszowej typ 2000
20 g ziaren babki płesznik
80 g siemienia złocistego siemienia lnianego
20 g ziaren słonecznika
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
paczka suszonych drożdży (8 g)
ok. 300 ml ciepłej wody
Wymieszać suche składniki z ziarnami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie ok. 6 minut.
Ciasto uformować w kulkę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 stopni C.
Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia.
Piekąc ten chleb, przypomniałam sobie o chlebach francuskich zwykle pieczonych na drożdżach. Przepisy na nie można znaleźć m. in. w książce pt. " Wyznania francuskiego piekarza", której autorami są Peter Mayle (ten od "Dobrego roku" i całej serii o Prowansji) i Gerard Auzet. Może wkrótce upiekę któryś i wrzucę tutaj przepis ze zdjęciami?
Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry .
----------
Podobne:
Orkiszowo-pszenny chleb z ziarnami |
Chleb wileński ze śliwką |
Chleb z amarantusem i sorgo |
Wspaniale napakowany :) Bardzo lubię takie pieczywko! :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :) Jest bardzo sycące, więc zjada się go mniej ;)
Usuń