sobota, 8 sierpnia 2015

Cukinia i patisony w zalewie octowej (do słoików)

Cukinia po prostu oszalała. Nie nadążamy z jej jedzeniem, choć wsadziłam tylko 5 roślin. W mijającym tygodniu wysadziłam ostatnie 5 ziarenek, by mieć świeżą cukinię również jesienią.Mam nadzieję, że przymrozki nie przyjdą zbyt wcześnie. Na wszelki wypadek pomyślałam o cukinii na kanapki lub do sałatek. Oto przepis:




Składniki (na słoik 600 ml):


młoda cukinia
mały patison
łodyga selera naciowego
koper ogrodowy
liść laurowy
kilkanaście ziaren kolendry
kilkanaście ziaren białej gorczycy
3 cm chrzanu
ząbek czosnku
plaster imbiru
ewentualnie:
gałązka cząbru
gałązka kopru rzymskiego (fenkułu)
kawałek chili

Zalewa (wystarcza na 5-6 słoików):
pół szklanki octu 10%
3 szklanki wody
2 łyżki cukru
0,5 łyżki soli
kilka ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego



  1. Składniki zalewy zagotować i ostudzić.
  2. Cukinie i patisony pokroić na plastry o grubości kilku mm.
  3. Do słoików włożyć wymienione składniki, przy czym plastry cukinii i patisonów upchać najmocniej jak się da.
  4. Zalać zawartość słoików zalewą.
  5. Zakręcać słoiki.
  6. Ustawić je w garnku wyłożonym ściereczką kuchenną, zalać wodą do wysokości szyjki.
  7. Doprowadzić wodę do wrzenia i wyjąć słoiki zaraz potem.
  8. Pozwolić na ostudzenie słoików.
  9. Przechowywać słoiki w zacienionym miejscu (można na dolnych półkach szafek kuchennych).
Podawać plastry cukinii jako dodatek do dań mięsnych lub serów. Po odsączeniu z zalewy można używać na kanapki, do sałatek, gulaszy itp.


Dawniej do tego zestawu dodawałam serca karczochów. Od dwóch lat jednak ich nie uprawiam, więc i nie dodaję do słoików ;)

----------
Podobne:


Ogórki kiszone
Ogórki z chili
Ogórki konserwowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.