Sezon na tegoroczne buraki otwarty! Zrobiło się chłodniej i wciąż pada, więc przyszła ochota na coś ciepłego do picia - esencjonalny barszczyk czerwony 😊 To jeden z moich ulubionych napojów na chłodniejsze dni. Ważne, żeby nie była to woda z gotowania buraków, a esencja smaku gotowanych warzyw 😋
Składniki:
duży czerwony burak
2 marchewki
kawałek (10 cm) pora
pół cebuli
kawałek (5 cm) imbiru
2 liście laurowe
łyżka cukru
majeranek
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
sól
pieprz mielony
- Warzywa obrać.
- Buraka pokroić na kawałki.
- Marchewki, kawałki buraka, por i imbir wrzucić do garnka.
- Wsypać cukier.
- Zalać wodą - tak, by woda sięgała mniej więcej 2 razy wyżej niż warstwa warzyw na dnie.
- Gdy woda zawrze, dorzucić liście laurowe.
- Gotować do momentu, gdy w buraki będzie można wbić widelec (przydadzą się do inne potrawy).
- Zdjąć z palnika.
- Wyjąć cebulę i pora.
- Dosypać majeranek (według uznania). Doprawić do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym.
- Pić ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.