sobota, 26 września 2015

Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami

Widać tu podobieństwo do chałwy, bo też to ona miała powstać według pierwotnego planu. Jednak przygotowywałam ją z myślą o osobie uczulonej na miód i musiałam zastosować jego zamiennik. Dzięki temu wyszedł blok odpowiedni dla miodowych alergików, ale też dla wegan. Blok ma konsystencję bardziej wilgotną i lepką od klasycznej chałwy.




Składniki:


300 g ziaren sezamu
ok. 50 ml syropu klonowego
100 g suszonych (nie wędzonych!) śliwek
20 g nerkowców

  1. Ziarna sezamu uprażyć na raty na suchej patelni.
  2. Odstawić ziarna do ostygnięcia.
  3. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Zmielić porcjami sezam np. w młynku do kawy.
  5. Do zmielonego sezamu dodać nerkowce i kawałki śliwek.
  6. Wlewać syrop klonowy do uzyskania konsystencji pozwalającej na zlepienie się bloku.
  7. Przełożyć masę do prostopadłościennej formy, dociskając ją do dna.
  8. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin.


Kroić bardzo ostrym nożem.
Dzięki zastosowaniu syropu klonowego można wykonać mniej słodki blok niż w przypadku chałwy.

-----------
Podobne:

Chałwa z żurawiną
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Fale Dunaju ze śliwkami




Jesienne słodkości!Czas na śliwkiCzas na śliwki


6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na słodkie co nieco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego sezam trzeba prażyć? Nie można użyć takiego prosto z torebki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o nadanie mu smaku - uprażony słonecznik, sezam, orzechy, nawet mąka mają głębszy i bardziej intensywny smak. W przypadku roślin oleistych prażenie jest tym bardziej wskazane.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.