Wrzesień to idealny czas na zamykanie papryk w słoikach. Wydaje mi się, że o tej porze roku papryka smakuje najlepiej, więc przetwory z niej też są najsmaczniejsze. Papryka konserwowa sprawdza się zimą w sałatkach lub na kanapkach po odsączeniu z zalewy. Można jej używać zamiennie z ogórkami konserwowymi, ale też doskonale smakują połączone ze sobą.
Składniki:
Zalewa
1 szklanka octu 10%
6 szklanek wody
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
8 ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziaren pieprzu
Dodatki do słoika
papryka pokrojona w kawałki (wielkość według upodobań)
łyżeczka ziaren białej gorczycy
plaster cebuli (grubości ok. 0,5 cm)
kawałek świeżej chili
- Przygotować zalewę, doprowadzając do wrzenia połączone jej składniki.
- Odstawić do schłodzenia. Wystarczy, by zalewa nie była gorąca.
- Na dno każdego słoika wsypać gorczycę, wrzucić plaster cebuli i ewentualnie kawałek chili.
- Kawałki papryki upychać ciasno w słoiku do wysokości szyjki.
- Zalać zawartość słoików zalewą.
- Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć w garnku wyłożonym ściereczką kuchenną.
- Zalać wodą do wysokości szyjek słoików.
- Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia i zaraz potem wyłączyć, a słoiki z papryką wyjąć, by powoli ostygały.
Długie pasteryzowanie papryki w kawałkach powoduje jej przegotowanie (robi się miękka), a w konsekwencji szybkie jej psucie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.