niedziela, 6 września 2015

Koktajl z chia i zielonym jęczmieniem

Lubię zaglądać na półki ze zdrową żywnością. Często można tam znaleźć coś interesującego. Od ostatnich zakupów nowością w mojej kuchni jest mielony zielony jęczmień. Na opakowaniu jest napisane, że "Zawiera magnez, żelazo i krzem. Wpływa przez to korzystnie na stan naczyń krwionośnych, kości, na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wzmacnia organizm, hamuje procesy starzenia, może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru. Działa moczopędnie (i to bardzo!) i uwalnia organizm z nadmiaru płynu i wszelkich produktów przemiany materii, obniża również poziom kwasu moczowego. Pomocny jest w dolegliwościach nerek i dolegliwościach reumatycznych". Mnie bardziej zainteresował wpływ na złagodzenie stresu, niepokojów i lęków oraz na bezsenność.




Składniki:



300 ml maślanki
łyżeczka zielonego mielonego jęczmienia
3 łyżeczki chia (szałwii hiszpańskiej)
łyżka syropu klonowego


Wymieszać wszystkie składniki. Odstawić na przynajmniej 20 minut.



3 września - Dzień Pacjentów ze Szpiczakiem Mnogim

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.