Muszę przyznać, że to mój ulubiony smak naleśników, choć amatorką piwa nie jestem. Robiłam je z myślą o krokietach, które będzie można odgrzewać na tygodniu. W trakcie smażenia jednak, a i potem również kilka zostało spałaszowanych z konfiturą z aronii i jabłek ;)
Składniki (na ok. 20 naleśników na patelnię o średnicy 25 cm):
3 szklanki (szklanka=200 ml) mąki pszennej
czubata łyżka mąki żołędziowej (jeśli macie)
3 jajka
pół łyżeczki soli
0,5 l ciemnego piwa
ok. 0,5 l mleka 2%
4 łyżki oleju do smażenia
- Wymieszać ze sobą suche składniki.
- Dodać do nich rozbełtane jajka. Wymieszać.
- Wlać piwo i wyrabiać ciasto trzepaczką (lub mikserem), stopniowo dolewając mleko.
- Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję (powinno być lejące, ciut gęstsze niż mleko), zakończyć miksowanie.
- Odstawić ciasto, by odpoczęło, na ok. 10 minut.
- Rozgrzać łyżkę oleju na patelni.
- Usmażyć 1-2 naleśniki.
- Resztę oleju dolać do ciasta. Wymieszać.
- Smażyć naleśniki, nie wlewając już tłuszczu na patelnię.
Naleśniki można zwijać np. z dżemem lub konfiturą albo użyć ich do zrobienia krokietów.
------------
Podobne:
Zielone naleśniki |
Naleśniki amarantusowo-... |
Domowa tortilla |
Nigdy nie myślałam o dodaniu piwa do ciasta naleśnikowego, ale następnym razem na pewno spróbuję. Wyglądają bardzo zachęcająco, jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńSkoro niektórzy dodają wodę gazowaną do ciasta naleśnikowego, to pomyślałam kiedyś, żeby spróbować z piwem. Efekt jest o wiele bogatszy w smaku (chmielowy) i wyglądzie. Zdecydowanie polecam! :)
Usuń