Mój malakser był dziś w ciągłym ruchu. A to za sprawą zapomnianych i znalezionych wczoraj czerstwych ciastek-bułeczek. Żal było wyrzucać, a sprawdziły się świetnie w zastępstwie bułki tartej. Pieczarki miały być na jutrzejsze drugie śniadanie do pracy, ale tak ładnie pachniały, że zostały szybko spałaszowane ;)
Składniki (na 6 pieczarek):
pół czerstwej bułki (u mnie jedno ciastko-bułka na maślance)
100 g mięsa mielonego z indyka
pół pęczka natki pietruszki
małe jajko
jalapeno
sól
pieprz
olej
- Oderwać nóżki pieczarek. Wrzucić do malaksera.
- Pokroić natkę na kawałki. Wrzucić do malaksera.
- Z jalapeno usunąć gniazda nasienne. Papryczkę w kawałkach wrzucić do malaksera.
- Ciastko pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera.
- Malakser włączyć na wolne obroty i miksować aż pieczywo będzie naprawdę drobne.
- Dorzucić mięso mielone. Zmiksować, aż składniki się połączą.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Do środka pieczarkowych kapeluszy włożyć łyżeczką farsz.
- Ułożyć papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia polanym łyżką oleju.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. ok. 20 minut.
------------
Podobne:
Pomidory faszerowane ryżem |
Papryki faszerowane mięsem i śliwkami |
Faszerowana cukinia |
Wspaniała przekąska!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńA jak smakują! :)
Usuń