niedziela, 20 września 2015

Papryki faszerowane mięsem i śliwkami

Papryk mam w tym roku pod dostatkiem, zatem przedstawiam kolejną odsłonę papryk faszerowanych. Do tej pory przygotowywałam papryki w wersjach wegańskich, dziś coś dla miłośników mięsiwa. Dziś też postanowiłam nafaszerować moje ulubione chili - jalapeno. Wybrałam bardziej pękate okazy do dzisiejszych testów.




Składniki (na 10 papryk wielkości papryk pomidorowych + 2 jalapeno):



200 g mięsa mielonego z indyka
8 śliwek
pół pęczka natki pietruszki
2 jalapeno
sól
pieprz
olej


  1. Odciąć górę (z ogonkiem) każdej papryki (to będzie jej czapeczka) i ociupinkę na drugim końcu, aby papryka się nie przewracała. Te końcówki wrzucić do malaksera.
  2. Usunąć łyżeczką gniazda nasienne papryk.W przypadku jalapeno lepiej to zrobić wąskim nożem.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na papier ok. 3 łyżek oleju.
  4. Śliwki przepołowić. Usunąć z nich pestki. Owoce wrzucić do malaksera.
  5. Natkę pietruszki pokroić grubo i wrzucić do malaksera.
  6. Z jalapeno pozbyć się gniazd nasiennych. Wrzucić papryczki do malaksera.
  7. Rozdrobnić zawartość malaksera.
  8. Dorzucić mięso mielone. Ponownie zmiksować.
  9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Każdą z papryk obtoczyć w oleju z papieru.
  11. Wypełniać papryki farszem.
  12. Przykryć papryki odciętymi czapeczkami i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.



Podawać gorące.




-----------
Podobne:

Papryka z kaszą gryczaną i kalafiorem
Papryki faszerowane warzywami
Papryki z pęczakiem













3 września - Dzień Pacjentów ze Szpiczakiem MnogimW roli głównej: natka pietruszkiCzas na śliwki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.