Papryk mam w tym roku pod dostatkiem, zatem przedstawiam kolejną odsłonę papryk faszerowanych. Do tej pory przygotowywałam papryki w wersjach wegańskich, dziś coś dla miłośników mięsiwa. Dziś też postanowiłam nafaszerować moje ulubione chili - jalapeno. Wybrałam bardziej pękate okazy do dzisiejszych testów.
Składniki (na 10 papryk wielkości papryk pomidorowych + 2 jalapeno):
200 g mięsa mielonego z indyka
8 śliwek
pół pęczka natki pietruszki
2 jalapeno
sól
pieprz
olej
- Odciąć górę (z ogonkiem) każdej papryki (to będzie jej czapeczka) i ociupinkę na drugim końcu, aby papryka się nie przewracała. Te końcówki wrzucić do malaksera.
- Usunąć łyżeczką gniazda nasienne papryk.W przypadku jalapeno lepiej to zrobić wąskim nożem.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na papier ok. 3 łyżek oleju.
- Śliwki przepołowić. Usunąć z nich pestki. Owoce wrzucić do malaksera.
- Natkę pietruszki pokroić grubo i wrzucić do malaksera.
- Z jalapeno pozbyć się gniazd nasiennych. Wrzucić papryczki do malaksera.
- Rozdrobnić zawartość malaksera.
- Dorzucić mięso mielone. Ponownie zmiksować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Każdą z papryk obtoczyć w oleju z papieru.
- Wypełniać papryki farszem.
- Przykryć papryki odciętymi czapeczkami i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Podawać gorące.
-----------
Podobne:
Papryka z kaszą gryczaną i kalafiorem |
Papryki faszerowane warzywami |
Papryki z pęczakiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.