Danie powstało z potrzeby chwili. Po pierwsze zostały wnętrza pomidorów użytych do faszerowania, a po drugie robiłam czystki w lodówce. Gulasz może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do kasz czy ryżu. Można podać je też do suchych tart lub zapiekanek. Dodatek grzybów wywołał późniejszy dobór przypraw i wyszło danie na miarę człowieka lasu, więc tak je nazwałam. Aczkolwiek proszę nie przywiązywać się do tej nazwy ;)
Składniki:
ok. 200 g fasolki szparagowej
2-3 pomidory (bez skórki) lub tak jak u mnie środki pomidorów użytych wcześniej do faszerowania
kalarepka
mały kawałek selera korzeniowego
2 marchewki
kilka gałązek natki pietruszki
mała cebula
6 suszonych grzybów (w tym borowiki)
3 źdźbła trawy żubrowej lub 2 liście laurowe
6 ziaren jałowca
sól
pieprz
- Fasolkę obrać i pokroić na kawałki.
- Kalarepkę, marchewki i seler obrać. Pokroić w kostkę podobnej wielkości.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Warzywa umieścić w garnku i zalać dwoma szklankami wody.
- Dorzucić rozdrobnione grzyby.
- Zagotować. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw.
- Dodać rozdrobnione pomidory, trawę żubrową i zmiażdżone ziarna jałowca.
- Gotować na wolnym ogniu aż pomidory się rozpadną.
- Wyłączyć palnik i dodać rozdrobnioną natkę pietruszki.
- Wyjąć i wyrzucić trawę żubrową.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
------------
Podobne:
Szybkie danie z kaszy jaglanej |
Gulasz z ciecierzycy |
Ogórkowa z kaszą jaglaną |
Bardzo pomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak aktywny udział w akcji pomidorowej :)
Pomysł na nie wypłynął sam, gdy czyściłam lodówkę z resztek ;)
UsuńUwielbiam takie kreatywne dania! Zresztą zazwyczaj są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję przyłączenie się do pietruszkowej akcji :)
Faktycznie przypadkowe dania często bywają pyszne :)
UsuńCzy to nie za dużo pracy jak na śniadanie ?
OdpowiedzUsuńNa śniadanie? Ja to proponuję na obiad :)
UsuńNarobiłaś mi ochoty na fasolkę szparagową. Kolejny ciekawy przepis do mojej akcji. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo żałuję, że to była reszta świeżej fasolki. Teraz już tylko zapasy mrozonej zostały.
Usuń